Lagning av tänder

Vi månar om dina tänder!
Förr borrades ofta en stor del av tanden upp även vid små hål, men med dagens moderna teknik för tandlagningar så sparar man i stället så mycket som möjligt av tanden. Ibland kan också ett kariesangrepp stanna upp.
För de hål som måste lagas finns en rad olika tekniker och fyllnadsmaterial tandläkaren kan använda.

Komposit
Små hål lagas enklast med kompositfyllning. Komposit består av en blandning mellan plast och mikroskopiskt små korn av glas eller kvarts. Kompositen är formbar före härdning. En speciell lampa används, som tandläkaren håller mot fyllningen. En stor fördel med komposit är materialeta naturtroget och den långa hållbarheten, om hålet är litet.

Inlägg
Stora hål mellan tänderna lagas vanligtvis med inlägg i porslin. Ett inlägg tillverkas i ett tandtekniskt laboratorium, med hjälp av ett avtryck som tandläkaren tar av tanden i munnen. Inlägget limmas sedan fast i tanden. Fördelen med ett porslinsinlägg är att passformen blir bättre och hållbarheten längre än med en vanlig lagning. Nackdelen är att det krävs fler arbetsmoment för ett inlägg och att kostnaden därför blir högre.

Tandkrona
Kanske har tanden redan utsatts för stora lagningar och det finns inte så mycket kvar, av den ursprungliga tanden. Då kan en tandkrona vara det bästa alternativet. En krona omsluter helt eller delvis den gamla tanden och anpassas exakt efter din tands form och färg. Kronan limmas fast över den skadade tanden.
Ibland är det så lite kvar av tanden att det inte går att använda en vanlig krona. Då kan vi förlänga tandens rot med ett stift/pelare, på vilket en krona kan sättas fast.

Comments are closed.