Tanduttagning

Tanduttagning
Ibland måste tanden bort!
En tand kan ibland bli så skadad eller infekterad att den för din hälsas skull måste tas bort. Ibland tar man också bort tänder av andra anledningar, exempelvis för att de inte får plats ordentligt.
Tandläkaren inleder alltid behandlingen med att ta en röntgen, för att kunna se hur tandroten sitter. Innan behandlingen påbörjas erbjuds du en bedövning av tand och tandkött. När tanden tagits bort får du bita på en bomullskompress en stund för att blödningen ska stillas.
Efter någon timme, brukar bedövningen släppa, då kan det ibland göra ont i käken och i tandköttet där tanden suttit. Värken kan lindras med smärtstillande eller receptförskrivna läkemedel. Ibland kan det också vara besvärligt att gapa och du kan vara lite svullen.

Att det kan blöda lite från såret de första dagarna är helt normalt, men du bör undvika fysisk ansträngning för att det inte ska börja blöda igen.

De första timmarna efter tanduttagningen bör du vara försiktig med att röra vid såret med tungan, undvik att tugga direkt på sårområdet och skölj inte munnen med vatten.

Under läkningstiden bör man iaktta en god munhygien för att undvika infektion i såret. Därför är det särskilt viktigt med munhygienen de första dagarna, men borsta inte direkt på såret.

Comments are closed.